Diğer sağlık personeli (DSP) yada diğer adıyla işyeri sağlık personel/hemşiresi; İşyeri Hekimine yardımcı olarak; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini planlamak, değerlendirmek, izlemek ve yönlendirilmekle görevli olup, veri toplar ve gerekli kayıtları tutar. Çalışanların sağlık ve çalışma geçmişlerini özetle işe giriş/periyodik muayene formuna yazar ve işyeri hekiminin yaptığı muayene işlemlerinde yardımcı olur.
İşyeri bina ve eklentilerinde hijyenik şartların takip edilip denetlemesinde işyeri hekimiyle birlikte çalışır. Özel politika gerektiren çalaşanların takip edilmesi ve gerekli sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlar, ilk yardım hizmetlerinin yapılmasında işyeri hekimi ile birlikte çalışır, çalışanların sağlık eğitiminde görev almak diğer sağlık personellerinin görevleri arasında yer alır.
işyeri hekimince verilecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili diğer görevleri yürütmek, İşyerinde görevli çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak da bu personellerin görevidir.
DSP’lerin görevleri özetle; İşyeri Hekimine asistanlık yapacak şekilde; İş sağlığı kayıtlarının tutulması, Revir Hizmetleri, Pansuman, Aşılama Çalışmaları, Enjeksiyon, Eğitim ve Danışmanlıktır.
DSP Çalışma Süresi Hesaplama
Diğer sağlık personeli süre hesaplaması 20 Temmuz 2013 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanan İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’in “Diğer Sağlık Personelinin Çalışma Süreleri” adlı 19. maddesine göre yapılır.
MADDE 19 – (1) Diğer sağlık personeli, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 10 ila 49 çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 10 dakika,
b) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 50 ila 249 çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 15 dakika,
c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 20 dakika,
(2) Tam süreli işyeri hekiminin görevlendirildiği işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi şartı aranmaz. Ancak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin daha etkin sunulması amacıyla bu işyerlerinde, işyeri hekiminin talebi ve işverenin uygun görmesi halinde diğer sağlık personeli görevlendirilebilir.